Nozinan Comp 20 X 100mg

Op voorschrift
Geneesmiddel
Op voorraad
Ja

Onze Leveringsmethodes:

Afhaling in de apotheek

Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.

Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.

Als apothekers bieden we ook farmaceutische zorg. Na aankoop van een geneesmiddel of medisch hulpmiddel kun je ook contact met ons opnemen als je vragen hebt. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via mail of telefoon.

Nozinan® is een geneesmiddel op basis van de werkzame stof levomepromazine. Levomepromazine behoort tot de groep van de fenothiazinen, een bepaalde groep van antipsychotische geneesmiddelen (neuroleptica).

Nozinan® wordt voorgeschreven bij toestanden van psychose (een ernstige geestesziekte waarbij de controle over het eigen gedrag en handelen verstoord is) en toestanden van psychomotorische agitatie (rusteloosheid).

Psychotische toestand en psychomotore opgewondenheid.

Anxiolytisch, sederend 'major' neurolepticum, alifatisch derivaat van fenothiazine met centrale werking die in vitro aanzienlijk krachtiger is dan die van chloorpromazine.

De huidige hypothese ter staving van de antipsychotische werking ervan berust op de blokkering van de limbische en/of corticale dopaminerge receptoren. Het blokkeert eveneens de alfa-adrenerge receptoren, wat het sederend effect ervan verklaart.

Elke tablet bevat 100 mg levomepromazine, onder de vorm van levomepromazinemaleaat.

Hulpstoffen:

  • Lactose monohydraat
  • Tarwezetmeel
  • Gehydrateerd colloïdaal siliciumdioxide
  • Dextrine
  • Magnesiumstearaat
  • Hypromellose
  • Macrogol 20.000

Gebruikt u naast Nozinan nog andere geneesmiddelen, heeft u dat kort geleden gedaan of gaat u dit misschien binnenkort doen? Vertel dat dan uw arts of apotheker.

Aanbevolen combinaties

 Het gebruik van Nozinan samen met bepaalde andere antipsychotische geneesmiddelen, namelijk de incisieve neuroleptica zoals pipothiazine, prochloorperazine of thioproperazine, wordt vaak aanbevolen. Het gelijktijdig gebruik geeft een bijkomend voordeel omdat de incisieve neuroleptica de meest storende bijwerkingen van Nozinan corrigeren en omgekeerd.

Niet aanbevolen combinaties

 Nozinan kan het effect van bloeddrukverlagende geneesmiddelen en middelen die het centraal zenuwstelsel onderdrukken (zoals slaapmiddelen, kalmeermiddelen, verdovingsmiddelen, pijnstillers, alcohol, …) versterken.

 Bij gelijktijdig gebruik met bepaalde geneesmiddelen tegen maagzuur (de zogenaamde antacida) kan de opname van Nozinan worden verminderd.

 Gelijktijdig gebruik van Nozinan met middelen gebruikt bij psychische aandoeningen zoals dopamine-antagonisten, MAO-remmers (geneesmiddelen tegen depressie) en anticholinerge middelen moet worden vermeden.

 Een geneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson.

 Cabergoline of quinagolide (geneesmiddelen die gebruikt worden om abnormale melkstroom te behandelen).

 Het effect van Nozinan en andere fenothiazinen kan verminderen bij gelijktijdig gebruik van barbituraten (groep van slaap- en verdovingsmiddelen), griseofulvine (een middel tegen schimmelinfecties), fenytoïne en carbamazepine (beiden gebruikt bij epilepsie).

 Orale contraceptiva (zoals "de pil") kunnen het effect van Nozinan en andere fenothiazinen verhogen.

 Indien u gelijktijdig geneesmiddelen in dient te nemen die CYP2D6 substraten zijn (bvb. amitriptyline, nortriptyline, codeïne, flecainide, …), zal uw arts u nauwlettend opvolgen voor dosisafhankelijke bijwerkingen en effectiviteit van deze geneesmiddelen.

 Neuroleptica (geneesmiddelen voor de behandeling van sommige psychische stoornissen, zoals amisulpride, chloorpromazine, cyamemazine, droperidol, flufenazine, haloperidol, pimozide, pipamperon, pipotiazine, sulpiride, sultopride, tiapride, flupentixol en zuclopentixol, barbituraten en sedativa).

 Lithiumbevattende geneesmiddelen.

  1. MOGELIJKE BIJWERKINGEN

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben. Niet iedereen krijgt daarmee te maken.

Zenuwstelselaandoeningen

Zeer vaak:

 Slaperigheid

Vaak:

 Sufheid (sedatie)

Soms:

 Epileptische aanvallen

 Draaiing van de hals ten gevolge van overmatige spieractiviteit van de halsspieren (spasmodische torticollis)

 Aanval van krampachtige bewegingen van de ogen in een afwijkende richting (naar beneden), wat vaak gepaard gaat met het meebewegen van het hoofd en de hals (oculogyrische aanvallen).

 Intense contractie van de kaken

Frequentie niet bekend:

 Bij ouderen met dementie werd een lichte stijging van het aantal sterfgevallen gerapporteerd bij patiënten behandeld met antipsychotica in vergelijking met patiënten die geen antipsychotica nemen.

 Maligne neuroleptica syndroom. Symptomen van dit syndroom zijn: negativisme, passiviteit, beneveling, vermindering van de spontane bewegingen, rigiditeit, contractie van de spieren van de hals en van de rug, extreme koorts. Dit syndroom kan voorkomen in de eerste dagen van de behandeling, bij combinatie met een behandeling met een ander geneesmiddel of bij verhoging van de dosis. Stop de behandeling en raadpleeg onmiddellijk uw arts.

 Verwarde toestanden, convulsies

 Ziekte van de hersenen (ziekte van Parkinson) die de beweging aantast (beven, stijve houding, maskerachtig gezicht, langzame bewegingen en een schuifelende, ongebalanceerde gang).

 Oncontroleerbare trekkingen of schokkende bewegingen van de armen en benen (dyskinesie)

Oogaandoeningen

Frequentie niet bekend:

 Moeite met zien (accommodatiestoornissen)

Bloed- en lymfestelselaandoeningen

Vaak:

 Verlaagde bloeddruk, bij snel opstaan kan duizeligheid ontstaan (orthostatische hypotensie)

Frequentie niet bekend:

 Tekort aan witte bloedcellen (agranulocytose)

 Plasmacelaandoening (plasmaceldyscrasie)

 Trombocytopenie, wat een afname is van het aantal bloedplaatjes (cellen in het bloed die helpen bij de stolling) gevonden in een bloedtest, wat kan leiden tot bloedingen en blauwe plekken (trombocytopenische purpura).

 Eosinofilie, wat een toename is van het aantal eosinofielen (een type witte bloedcellen) gevonden in een bloedtest.

• Overgevoeligheid voor de werkzame stof of voor één van de in "Samenstelling" vermelde hulpstof(fen)
• Overgevoeligheid voor fenothiazinederivaten
• Coma veroorzaakt door barbituraten of overmatig alcoholgebruik
• Antecedenten van toxische agranulocytose en van porfyrie
• In verband met het anticholinergisch effect:
- glaucoom door sluiting van de ooghoek
- risico op urineretentie gepaard gaande met urethra- en prostaatfunctie-stoornissen
• Kinderen jonger dan 6 jaar.

Volwassenen

  • Startdosis: 25-50 mg/24u, in 2 - 4 innames
  • Vervolgens progressieve dosisverhoging tot 150 - 250 mg /dag, soms meer

Toedieningswijze

  • In het begin van de behandeling dient de patiënt gedurende één uur na elke inname te blijven liggen
CNK0122275
OrganisatiesNEURAXPHARM, Sanofi
Breedte48 mm
Lengte102 mm
Diepte20 mm
Hoeveelheid verpakking20
Galenische vormGel
Actieve ingrediëntenlevomepromazine maleaat
BehoudKamertemperatuur (15°C - 25°C)